MAURIVIN UCD 522 - 20 g
Jsou čisté aktivní suché kvasinky, vybrané pro jejich komplexně aromatické vlastnosti. Kmen: Sacharomyces cerevisce, fenotyp: senzitivní, izolované v University of California, Davis Campus.
UCD 522 je fermentátor středního stupně s optimální teplotou 16 – 30 °C. Vykazuje krátkou lag-fázi v rámci teplotního rozmezí.
Tolerance k obsahu alkoholu: 13,5 – 14%
Tvorba prchavých kyselin: obvyklý obsah je méně než 0,3 g/l
Tvorba pěny: kmen vykazuje nízkou až mírnou tvorbu pěny
Sedimentace: vykazuje dobré sedimentační vlastnosti.
Příspěvek k vlastnostem vína
UCD 522 je schopen spotřebovat až 30% kyseliny jablečné, v průběhu primární fermentace. Odhaluje komplex arómat, zatím co respektuje odrůdový charakter ovoce. Arómata produkované UCD 522 jsou často popsané jako „svět starých vín“ připomínající komplexní dobrou původní „přírodní“ fermentaci. Oblíbené u vinařů, kteří chtějí vyrábět komplexní vína, anebo požadují jiné možnosti sestavování směsí.
UCD 522 jsou kvasinky obecně doporučované pro výrobu bílých a červených vín (Shiraz, Zinfandel, Merlot, Grenache) a ovocných kvasů.
Dávkování a způsob použití
20 – 30 g/hl v normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje zvýšit dávkování na dvojnásobek. Doporučuje se použití aktivantů a bioregulátorů jako je Mauriferm Plus.
V čisté nádobě, v objemu 5litrů vody o teplotě 35-40 °C rozmícháme 500 g kvasinek a necháme 15 min. stát. Poté do zákvasu přilijeme 10 l moštu ( z celkového množství 2 500 l), promícháme a necháme 15 min. stát, tím snížíme teplotu zákvasu na 15-18 °C a přidáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Poté už vlijeme 15 l zákvasu do celého množství moštu a promícháme. Při nízkých teplotách moštu dbáme, aby rozdíl teplot nebyl víc jak 10°C. V takovém případě se postaráme o postupnou aklimatizaci.