MAURIVIN PDM - 500 g
Jsou čisté suché aktivní kvasinky, vybrané pro jejich středně aromatické vlastnosti. Kmen: Sacharomyces cerevisiae var. Bayanus, fenotyp: killer. Původ: Australský vinařský institut.
Při vyšších teplotách 20 – 30 °C PDM vykazuje krátkou lag-fázi a rychlý stupeň fermentace. PDM je vhodný pro nízké fermentační teploty, pro jemu vlastní energii. Je to stabilní fermentér pro nízké teploty 8 – 15 °C, s velkým požadavkem na chlazení. Fermentace za vysokých teplot může vést k rychlému spotřebování volného amino dusíku. V takovém případě je nevyhnutelné dodávat potřebný dusík ve vhodné formě.
Tolerance k obsahu alkoholu: 15 – 17 %
Tvorba prchavých kyselin: méně než 0,3 g/l
Tvorba pěny: vykazuje nízkou až mírnou tvorbu pěny
Sedimentace: vynikající sedimentační vlastnosti.
K vlastnostem vína a možnosti využití
PDM produkuje nízkou hladinu aromatických a chuťových sloučenin. Je to velice žádoucí kmen kvasinek, když enolog požaduje jemnou anebo pozitivní aromatickou účast kvasinek.
PDM se doporučuje pro produkci bílých i červených vín, zvláště odrůdových vín, jako Chardonnay, Sauvignon, Semilon, Ryzlink, Cabernet, Merlot, Shiraz. PDM je vhodný též pro výrobu šumivých vín.
Dávkování a způsob použití
20 – 30 g/hl v normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje dávkování zdvojnásobit. Doporučuje se používat aktivanty a bioregulátory jako Mauriferm Plus.
Rozmíchat v čistém vědru 500 g kvasinek 5 l vody teplé 35 – 40°C. Nechat stát 15 min. Poté do kvasu vlít 10 l moštu, zamíchat a nechat 15 min stát. Tím snížíme teplotu kvasu na 15 – 18°C a přidáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Pak vlijeme 15 l kvasu do celkového množství moštu (2.500 l) a zamícháme. Při nižších teplotách moštů dbáme, aby teplotní rozdíl mezi zákvasem a moštem nebyl větší než 10°C. V takovém případě přistoupíme k postupné aklimatizaci.