MAURIVIN SAUVIGNON L3
Jsou čisté aktivní suché kvasinky vybrané pro jejich schopnost zvýšit odrůdovou aromu Sauvignon Blanc. Kmen: Sacharomyces cerevisce. Fenotyp: neutrální. Původ: Bordeaux - Francie.
Když probíhá fermentace v rozmezí optimální teploty 15-25 °C, Sauvignon L3 vykazuje krátkou lag-fázi a následně ustálenou fermentaci. Chlazení by mělo být zastaveno při konci fermentace, kde klesne pod 15 °C. Sauvignon L3 je považován za nízkého spotřebitele dusíku. Při fermentaci vysoce klarifikovaných moštů s vysokým potenciálem alkoholu, doporučuje se přidání dusíkatých doplňků (100 mg DAP/L) anebo fermentačního přípravku Mauriferm k zajištění zdravé fermentace.
Tolerance k obsahu alkoholu: 13-14 % v/v.
Tvorba prchavých kyselin: méně jako 0,3 g/l.
Tvorba pěny: kmen vykazuje až mírnou tvorbu pěny.
Sedimentace: kmen má dobré sedimentační vlastnosti.
K vlastnostem vína a možnosti využití
Sauvignon L3 má schopnost zvýšit odrůdovou aromu Sauvignon Blanc přeměnou bezpachových netěkavých primárních částic na aromatické thioly. Toto uvolnění ovocných arom je přisuzované vysoké aktivitě B-lyasových enzymů, specifikovaných pro tento kmen kvasinek. Běžné označení těchto arom zahrnuje jižní tropické ovoce.
Sauvignon L3 je vysoce doporučovaný pro Sauvignon Blanc a další bílé odrůdy, vykazující obdobný aromatický profil. Tento kmen má pozoruhodný úspěch s odrůdami Rizlink, Cabernet, Semilon a Viognier.
Dávkování a způsob použití
20-30 g/hl v normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje dávkování zvýšit na dvojnásobek. Doporučuje se používání aktivantů a bioregulátorů jako Mauriferm Plus.
V čistém vědru rozmíchat 500 g kvasinek s vodou o 35-40 °C a nechat stát 15 minut. Potom do zákvasu vlijeme 10 l moštu, čímž kvas zchladíme na 15-18 °C a kvasinkám přidáme potravu v podobě cukru. Zase necháme zákvas stát 15 minut. Potom vlijeme zákvas 15 l do celkového množství moštu (2.500 l) a zamícháme. Při nižších teplotách moštu dbáme, aby teplotní rozdíl mezi zákvasem a moštem nebyl větší než 10 °C. V takovém případě přistoupíme k postupné aklimatizaci.
Balení
Vakuové po 500 g. Uchovávat v originálním balení při teplotě 5-15 °C, v suchu. Částečně použité balení opětovně uzavřít a uchovat v lednici při 4 °C.