Úvod » Kvasinky » Maurivin Elegance - 500 g

Kvasinky / Maurivin Elegance - 500 g

Maurivin Elegance

Jsou čisté aktivní suché kvasinky vybrané pro jejich schopnost zlepšit odrůdové aromy bílých vín. Kmen: Sacharomyces cerevisce, fenotyp: killer, původ: Portugalsko.

Elegance má krátkou zpomalovací fázi a střední stabilní stupeň fermentace při nižších teplotách 10-18 °C. Stupeň fermentace je prudší při teplotách 20-30 °C. Kmen je považován za malého až středního konzumenta dusíku. Vykazuje dobré fermentační vlastnosti při fermentaci moštu s nízkou úrovní dusíku.

Tolerance obsahu alkoholu: 14-15 % v/v.

Tvorba prchavých kyselin: méně než 0,3 g/l.

Tvorba pěny: málo pěnící kmen, vhodný pro kvašení v sudech.

Sedimentace: vykazuje dobré sedimentační vlastnosti.

K vlastnostem vína a možnosti využití

Elegance je známa pro svojí schopnost přenechávat vínům aromy parfumů. Tento kmen má také schopnost upřednostnit B-glukozidázové aktivity k uvolnění ovocných odrůdových arom, terpénového původu. Napomáhá spotřebě fruktózy u konce fermentace, což může být využité při restartování zastavené fermentace s vyšším obsahem fruktózy ke glukóze.

Jsou to kvasinky ideální pro výrobu odrůdových bílých vín jako Semilon, Rizlink, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rulandské šedé. Jsou vhodné na restartování zastavené fermentace, obsahující vysokou úroveň zbytkového cukru.

Dávkování a použití

20-30 g/hl při normálních podmínkách. Při těžkých podmínkách se doporučuje dávkování zdvojnásobit. Doporučuje se používání aktivantů a bioregulátorů jako Mauriferm Plus.

V čistém vědru zamíchat 500 g kvasinek v 5 litrů teplé vodě o 35-40 °C, nechat 15 min. stát. Potom do zákvasu vlít 10 l moštu, zamíchat a nechat 15 min. stát. Tím snížíme teplotu kvasu na 15-18 °C a dodáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Poté vlijeme zákvas do celkového množství moštu (2.500 l) a promícháme. Při nižších teplotách moštů dbáme, aby mezi zákvasem a moštem nebyl větší teplotní rozdíl než 10 °C. V takovém případě přistoupíme k postupné aklimatizaci.

Balení

Vakuové po 500 g. Uchovávat v originálním balení při teplotě 5-15 °C, v suchu. Částečně použité balení opětovně uzavřít a uchovat v lednici při 4 °C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NjNjY2