Maurivin BP 725
Jsou čisté aktivní suché kvasinky, vybrané pro jejich schopnost zvýšit odrůdovou chuť a aromu červených vín. Kmen: Sacharomyces cerevisce, fenotyp: senzitivní, původ: Francie.
BP 725 má krátkou zpomalovací fázi a silný fermenter při vyšších teplotách 18-30 °C. Vykazuje střední a stabilní stupeň fermentace při nižších teplotách. BP 725 je považován za průměrného až silného konzumenta dusíku. Při fermentaci vysoce klasifikovaného moštu, s vysokým alkoholovým potenciálem, se doporučuje doplnění dusíku (100 mg DAP/L) anebo fermentačního pomocného přípravku Mauriferm, k zajištění zdravé fermentace.
Tolerance k alkoholu: 16 % v/v.
Tvorba prchavých kyselin: méně jako 0,3 g/l.
Tvorba pěny: jako málo pěnivý kmen, vhodný na fermentaci v sudech.
Sedimentace: vykazuje výborné sedimentační vlastnosti.
K vlastnostem vína a možnosti použití
BP 725 je znám pro svou vlastnost zvýšit odrůdovou chuť červených vín, prostřednictvým zvýšeného výtěžku barvy a minimální ztráty barvy v průběhu fermentace. Může také přispívat aromatickými látkami, vznikajícími v průběhu kvašení, k zvýšení odrůdovosti. BP 725 jsou kvasinky ideální pro výrobu odrůdových červených vín. Se svojí schopností zlepšit barvu a vysokou alkoholovou rolerancí je kmen často používán pro ovocné odrůdy jako Shiraz, Zinfadel, Cabernety, Grenache, Merlot.
Dávkování a způsob použití
20-30 g/hl při normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje dávkování zdvojnásobit. Doporučuje se použití aktivantů a bioregulátorů jako je Mauriferm Plus.
V čistém vědru rozmíchat 500 g kvasinek v 5 l teplé vody o 35-40 °C a nechat 15 minut stát. Poté přidat 10 l moštu (z celkového množství 2.500 l), zamíchat a nechat 15 min. stát. Tím se sníží teplota zákvasu na 15-18 °C a přidáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Poté vlijeme zákvas do celkového množství moštu a zamícháme. Při nižších teplotách moštů dbáme, aby rozdíl teplot mezi zákvasem a moštem nebyl větší než 10 °C. V takovém případě přistoupíme k postupné aklimatizaci.
Balení
Vakuové po 500 g. Uchovávat v originálním balení mezi 5-15 °C, v suchu. Částečně použité balení opětovně uzavřít a uchovat v lednici při 4 °C.