MAURIVIN AWRI R2 - 500 g
Jsou výběrové aktivní suché kvasinky, které přispívají k lepší aromě vína. Kmen: Sacharomyces cerevisce var. Bayanus fenotyp: killer, je typickým dominantním kvašením a ochranou před divokými kvasinkami. Původ: Bordeaux, sbírka Australského vinařského institutu.
Fermentace probíhá při teplotách 18-25 °C. AWRI R2 vykazuje kratší lag-fázi a silnější fermentační aktivitu. Při chladnějších teplotách 14-18 °C vykazuje střední aktivitu. Při teplotě 11 °C může být použit do vysoce kvalitního moštu.
AWRI R2 je považovaný za středně náročného spotřebitele dusíku. Při nízkém obsahu dusíku v moštu se doporučuje doplnit tento prvek ve vhodné formě.
Tolerance k obsahu alkoholu: 14-15 % obj.
Tvorba prchavých kyselin: méně jako 0,3 g/l.
Tvorba pěny: kmen vykazuje nízkou až mírnou tvorbu pěny.
Usazování: má výbornou sedimentační schopnost po prokvašení.
AWRI R2 je znám vysokou hladinou ovocných arom jako tropické ovoce, grapefruit, guava, liči, ananas. Je ideální pro výrobu bílého vína, s potřebou silného příspěvku ovocných arom. Hodí se pro odrůdy Rizling rýnský a Tramín. Ale také pro neutrální odrůdy.
Dávkování a způsob použití
20-30 g/hl v normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje zvýšit dávkování až na dvojnásobek. Doporučuje se přidání aktivantů a bioregulátorů jako Mauriferm Plus.
V čistém vědru připravit v 5 litrech vody o teplotě 35-40 °C rozmíchat 500 g kvasinek a necháme 15 minut stát. Potom do zákvasu přilijeme 10 litrů moštu (z celkového množství 2.500 l), promícháme a necháme 15 minut stát. Tím snížíme teplotu zákvasu na 15-18 °C a přidáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Pak vlijeme celé množství zákvasu do celého množství moštu a zamícháme. Při nižších teplotách moštu musíme dbát, aby rozdíl mezi teplotou zákvasu a moštu nebyl více jak 10 °C. V takovém případě zajistíme postupnou aklimatizaci.
Balení
Vakuové po 500 g. Uchovávat v originálním balení při teplotě 5-15 °C, v suchu. Částečně použité balení opětovně uzavřít a skladovat v lednici při 4 °C.